The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford (2007)



Director: Andrew Dominik
Cast: Brad Pitt, Casey Affleck, Mary-Louise Parker, Sam Rockwell, Brooklynn Proulx and Dustin Bollinger
Quote: "Jesse James is bigger than you can imagine. You go to him wanting to be with him. Wanting to be like him. You`ll always come away missing something. I`m prepared for this. I know I won`t get but this one opportunity. And you can bet your life I`m not going to spoil it."



  Den 3 april 1882 ekade ett skott ut. Ett skott som är ihågkommet fortfarande idag. Den 3 april sköts Jesse James till döds av Robert Ford och det är det den här filmen handlar om.

  Robert Ford var en ung man som beundrat Jesse James och hans gangstergäng sedan han avr liten, och när han fick möjligheten att träffa Jesse James lyckades han nästla sig in hans gäng. Men där märker han att han inte alls känner Jesse James så bra som han trodde att han gjorde.

  Det är en fanastiskt vacker film, miljöer, färgnyanser och ljussättning, vilket den också blev Oscarsnominerad för. Men det är framförallt en film med ett fantastiskt samspel mellan Brad Pitt och Casey Affleck i huvudrollerna. Brad Pitt porträtterar Jesse James på ett så hänsynslöst och psykotiskt sätt att man blir uppriktigt rädd för honom ibland. Hans hånfulla skratt får mig att rysa i hela kroppen. Men trots Brad Pitts fantastiska skådespel är det ändå Casey Affleck som jag vill ge den största elogen. Hans bror Ben har gång på gång försökt smutsa ner familjenamnet, men Casey har sett till att det inte händer. Hans tolkning av Robert Ford är helt out-standing. Hans unga hjärna som inte förstår och tänker likadant som Jesse James, även om han försöker. Hans naiva sätt att se på allt, Casey Affleck fångar det till 100%.

  Titelnamnet säger ju en del om vilka omständigheter det här mordet sker, och det är något som är ganska intressant med filmen. Trots Jesse James upprepade rån och mord, så känner man någon sorts sympati för honom för han var inte värd att dö så som han gör. Dödad av någon han trodde han kunde lite på, skjuten och mördad av en feg yngling. Efter Judas och Brutus är det ett av de största sveken genom historien jag kan komma på, det finns säkert fler men jag har inget i huvudet nu så jag jämförde med dem. Det blir nästan så man vänder sig mot Robert Ford, som ändå gjorde det rätta. Det är lite skrämmande att man känner så, även om det bara är på film.

  I alla fall en riktigt gripande film om familj, lojalitet och svek!

Betyg: 4,5/5

Kommentarer
Postat av: eleonor

kan du inte recenssera "No country for old men"? det är så intressant, för endel säger att det är den bästa filmen de någonsin sett, mendans andra inte alls gillar den.

2008-09-11 @ 18:14:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0