The Air I Breathe (2007)


Director: Jieho Lee
Cast: Kevin Bacon, Brendan Fraser, Andy Garcia, Sarah Michelle Gellar, Julie Delpy, Forest Whitaker and Emile Hirsch
Quote:



  The Air I Breathe är en film baserad på ett uråldrigt kinesiskt ordspråk som bryter ner livet i fyra hörnstenar: glädje, lust, sorg och kärlek. Vi får se 4 korta historier som alla tar hand om varsin av dessa delar. Alla delar kopplas också hela tiden samman, precis som delarna gör i verkliga livet. Det börjar med glädje och då får vi följa Forest Whitaker som spelar en man som har hamnat i ett mönster och han drömmer om att slå sig fri från det. Det fortsätter med lust då vi följer Brendan Frasers karaktär, en man född med förmågan att se framtiden. Men livet blir ingen dans på rosor för det, utan snarare tvärtom. Hans historia vävs ganska snabbt ihop med nästa historia, sorg, där vi följer sångaren Trista, spelad av Sarah Michelle Gellar. Hon försöker slå sig fram i branschen, men hamnar ihop med fel folk. Till sist får vi i den sista delen av filmen följa Kevin Bacon under temat kärlek. Han är en framgångsrik läkare som är kär i sin bästa väns fru.

  Det räcker att läsa vilka skådespelare som medverkar i filmen så förstår man genast att det inte är nägon dussinfilm man just ska se. Det är en mycket skicklig skara folk som har samlats och de gör verkligen skäl för deras kändisskap. Varenda karaktär görs med sådan oerhörd precision att jag sitter som mållös. Varenda liten biroll känns hur genomtänkt som helst. De som är bäst i filmen är Brendan Fraser och Sarah Michelle Gellar. Brendan Fraser har en förmåga att vara bra i vad han än gör. Komedi, action eller drama, det spelar ingen roll. Sarah Michelle Gellar fick jag upp ögonen för när jag såg på Buffy the Vampire Slayer där hon gör en strålande insats under 7 hela säsonger, jag har sedan längtat efter att se henne på vita duken när hon gör en lika klockren prestation. Men jag ahr fått vänta ända tills nu för att se det. Hon har hamnat i fel sorts filmer och gjort fel sorts roller, men här hittar hon rätt och hon kan nog få många glansdagar i framtiden.

  The Air I Breathe är en fantastisk film som berättar mycket om hur vi människor är. Det är vackra historier, det är hemska historier. Det är onda människor som anser de gör gott, och det är goda människor som inte förstår att de gör ont. Det är 4 stycken helt magiska historier sammanvävda till en fruktansvärt bra film. Jag satt som på nålar hela filmen och jagf är inte besviken. En klockren rulle och det är en skam att den gick direkt till DVD i Sverige för den här skulle man ha velat se på bio!

Betyg: 4,5/5

Bambi (1942)



Director: David Hand
Cast (Voices): Donnie Dunagan, Tim Davis, Will Wright and Paula Winslowe
Disney Classic: Nr. 5



  Historien om det lilla rådjuret Bambi är en välkänd berättelese vid det här laget som alla säkert har sett. Men jag har satt upp som uppdrag att se alla Disneyklassiker i ordning på engelska, de är tusen gånger bättre på engelska jämfört med svenska, och Bambi var nr 6.

  Det är en fin berättelse och som i alla Disneyfilmer så tar de vara på det och gör det till en gullig film. tycka vad man vill om gulliga filmer, men ingen kan säga att Disney inte är bra på det de gör. Jag trror inte det finns någon Disneyfilm som är dålig egentligen, några är självklart mindre bra men ingen dålig, och Bambi är väl någonstans i mitten. Den är måttligt roande vid en del stunder, men den är mer fin än rolig egentligen. Men för den som gillar det så går den verkligen hem. Det är för övrigt fortfarande precis lika sorgligt när Bambis mamma dör...

  Ett minus är att musiken inte är särskilt bra, något som Disneyfilmer annars brukar kunna stoltsera med.

Betyg: 3/5

Grindhouse (2007)





  Grindhouse var vad biografer där men mestadels visade barnförbjudna filmer kallades förr i tiden. Det är ett koncept som försvunnit under åren men här har Robert Rodriguez och Quentin Tarantino bestämt sig för att friska upp det igen genom att göra varsin film i klass med en riktigt Grindhouse-rulle och slå ihop de båda verken till ett stort verk som kallas just Grindhouse. Jag kommer dock resencera filmerna var för sig och jag börjar med Robert Rodriguez bidrag, Planet Terror.



Director: Robert Rodriguez
Cast: Freddy Rodriguez, Rose McGowan, Bruce Willis, Josh Brolin and Mary Shelton
Quote: "Look, you were being an unbelievable dick. I was walking out on you. I was cold, I took your fucking jacket. So, if you're go on one of your psycho, obsessive, controlling rants about a fucking jacket, then fucking take it 'cause I'd rather fucking freeze than fucking hear about it one more time!"

  I Planet Terror läcker ett dödligt virus ut som förvandlar människor till någon slags zombieliknande dödsmaskin. Det blir till uppdrag för de överlevande att stoppa viruset och rädda sig själva. Storyn är faktiskt så enkel. Huvudkaraktärerna är Wray, en skiclig soldat, och Cherry Darling, en strippa som efter en mindre olycka i början av filmen ersätter sitt högra ben med ett machine-gun.

  Om ni har läst sammanfattningen av storyn och citatet här ovanför så säger det en del om filmen. Det är rapp dialog, våldsamma scener och blodiga avrättningar, allt som hör hemma i en riktigt grindhousefilm och man blir inte missnöjd. Man kan tycka att det dras lite långt ibland och till och med blir lite töntigt. Som när man får reda på att Wray är en fruktansvärt skillad soldat och han ställer sig och trixar med två pistoler i en minut trots att en armé med zombies är precis runt hörnet. Man skulle hånskrattat, om man inte visste att de är helt medvetna om hur töntigt det är och att de gör det ändå. För när man vet det, då inser man hur genialisk hela filmen är.



Director: Quentin Tarantino
Cast: Kurt Russell, Rosario Dawson, Zoe Bell, Tracie Thoms and Rose McGowan
Quote: "Yeah, you know what happens to motherfuckers carry knives? They get shot! Look, if I ever become a famous actress, I wont carry a gun. I'll hire me a do-dirt nigga, and he'll carry the gun. And when shit goes down, I'll sit back and laugh, but until that day, it's Wild West motherfucker! "

  Andra filmen heter alltså Death Proof och är signerad Quentin Tarantino. Den handlar om en man som kallar sig Stuntman Mike och han roar sig med att använda sin stuntbil till att köra ihjäl unga kvinnor. Men en dag så ger han sig på några som han skulle ha aktat sig för.

  Dialogen i filmen är fullkomligt briljant och det skriker verkligen Tarantino om det. Ingen har dialoger som är så välgenomtänkta som hans. Det bärs också upp ännu mer av de klockrena skådespelarna som säger dialogen. Kurt Russell som Stuntman Mike är klockren, och likaså Rosario Dawson, Tracie Thoms och Zoe Bell som flickorna som ger igen på stuntmannen. Höjdpunkten på filmen är definitivt den 15 minuter långa biljakten som är något av det coolaste jag har sett på länge!



  För att sammanfatta så är det två riktigt grymma filmer. Ingen smäktande story, inga vildsinta effekter, men jävligt mycket hjärta. Robert Rodriguez visar att han kan göra bättre filmer än de där jävla Spy kidsfilmerna han håller på med, och Quentin Tarantino visar ännu en gång att han är the motherfucking man på att göra klockrena filmer. Grindhouse är en av 2000-talets coolaste filmer och har ni inte sett den, så gör det genast. Men är ni känsliga så bör ni ha en spypåsa nära till hands!

Betyg: 4,5/5


I'm Not There (2007)



Director: Todd Haynes
Cast: Christian Bale, Cate Blanchett, Marcus Carl Franklin, Richard Gere, Heath Ledger and Ben Whishaw
Quote: "Sleep? aint sleepin'... Sleep's for dreamers. I haven't slept in thirty days, man. Takes a lot of medicine to keep up this pace"



  Det har kommit mängder med självbiografiska filmer om musiker de senaste åren. Vi har sett filmer om Ray Charles, Elivs Presley, Johnny Cash och The Supremes (även om de fortfarande hävdar att Dreamgirls är helt fiktivt). Men en stor man inom musiken har gått fri, fram tills nu. Bob Dylan har en lång karriär bakom sig, en karriär där han har haft så många olika stilar och sidor att det är svårt att hålla koll. Det är anledningen till att 6 olika skådespelare allihopa spelar Bob Dylan i denna film, de tar sig alla an varsin epok i hans liv. Det finns ingen helt klar story i filmen och man måste sitta koncentrerad om man ska hänga med i svängarna, men det är å andra sidanb inte svårt att vara koncentrerad, Jag satt som limmad vid skärmen hela filmen.

  Skådespelarinsatserna skulle man kunna tala om som en insats. Alla spelar Bob Dylan i olika delar av hans liv, alla gör det olika, men alla gör det precis rätt och helt makalöst bra. De är allihopa som finslipade diamanter och jag anser fortfarande att det är skandal att inte Cate Blanchett vann en Oscar för sin insats i denna film.

  Filmen är som sagt en ren fröjd att se på. Jag tror den kan vara intressant för alla, men kanske framförallt de som har lite koll på vem Dylan är. Man kan fånga känslan av filmen mycket bättre då tror jag. Ingen film för den som gillar lätta filmer, men en film för dig som älskar musik. Soundtracket är rent ut sagt briljant!

Betyg: 4,5/5

Arn: Tempelriddaren (2007)



Director: Peter Flinth
Cast: Joakim Nätterqvist, Sofia Helin, Michael Nyqvist and Stellan Skarsgård
Based on the book by: Jan Gillou



  Året är 1150 och vi börjar berättelsen i en liten by i Västergötland. Den lilla pojken Arn Magnusson är med om en livshotande olycka och för att skona hans liv ber föräldrarna till Gud att de ska låta Arn bli ett Guds instrument. När han blir bättre bli hans sänd till ett kloster för att bli munk, men ödet hade andra planer åt Arn och i klostret utbildas han istället till att bli en krigare som tjänar Gud. Han återvänder till sin by när han vuxit upp och träffar sin stora kärlek Cecilia Algotsdotter, men de skiljs åt av kyrkan och Arn blir ivägskickad till Det Heliga Landet för att strida som tempelriddare.

  Det finns säkert vilt skilda åsikter i denna fråga och jag hoppas jag inte gör någon upprörd när jag konstaterar att svensk film överlag är fruktansvärt dålig. De har dålig budget, dåliga skådisar och kommer aldrig riktigt upp i några höga klasser. Men det finns undantag genom åren. Vi har till exempel Smala Sussie, Jakob Falk-trilogin och Så Som I Himmelen. När den började pratas om den här filmen och den massiva mängd pengar och tid som lades ner på den var alla övertygade om att det skulle bli en riktigt hit och slå stort. Men många blev besvikna när den kom, jag tror man satte alldeles för höga krav helt enkelt. Visst, de satsade mer än de brukar göra i svensk filmvärld, men vi är fortfarande i Sverige och kommer sällan upp i internationell klass. Arn är, tycker jag, ett mycket gott försök till det och det är bland de bättre svenska filmer jag har sett på många år.

  Skådespelareliten har samlats. Stellan Skarsgård, Michael Nyqvist, Sofia Helin, Gustaf Skarsgård och det nya stjärnskottet Joakim Nätterqvist som har huvudrollen. Alla gör riktigt bra insatser men de får inte riktigt utrymme att komma till sin maximala prestation. Det är nog bara Joakim Nätterqvist som får glänsa ordentligt, och det gör han också.

  På det stora hela så skulle jag vilja säga att det är en riktigt bra film, för att vara svensk. Ska man jämföra den med internationella filmer är det en annan sak, men svensk film är på gång nu och fortsätter vi så här så kanske vi snart kan vara där uppe i toppen och slåss. En uppföljare kommer i augusti och den ser jag fram emot med glädje!

Betyg: 3,5/5

Jumper (2008)



Director: Doug Liman
Cast: Hayden Christiansen, Samuel L. Jackson, Jaime Bell and Rachel Bilson
Quote: "Let me tell you about my day so far. Coffee in Paris, Surfed the Maldives. Took a little nap on Mount Kilimanjaro. Oh yeah, and I got digits from this Polish chick in Rijo. And then I jumped back for the final courter of the NBA finals. Court side, of course. And all that was before lunch."



  David Rice ser ut som en helt vanlig människa, men han har en förmåga som inte särskilt många besitter. Han kan nämligen teleportera sig var som helst i världen inom en bråkdels sekund. Som citatet här ovanför berättar så använder han sin förmåga flitigt för att se hela världen. Men efter att ha varit fri att leva hur han vill så blir nu helt plötsligt David jagad av en grupp som kallar sig Paladins, ledda av en man vid namn Roland. Det går upp för honom att ett krig har utspelats mellan dessa båda parter en lång tid, och nu står han helt plösligt mitt i det.

  Filmen är väldigt actionspäckad och man tar verkligen vara på den här teleportförmågan. Ibland lite för mycket kanske, vissa stunder känns de som om de bara vill visa vad de kan göra utan att det egentligen har något syfte.

  Hayden Christiansen axlar huvudrollen på ett bra sätt och får verkligen fram hur oskyldig David faktiskt känner sig i det hela. Men den som skiner klarast är självklart Samuel L. Jackson, som han alltid gör. Roland är en hänsyslös nazistliknande figur som Samuel L. Jackson spelar med bravur och man blir nästan lite rädd för honom. Jag hade hoppats att Rachel Bilson skulle få visa att hon kunde något mer än att säga "Ew!" och strutta runt på Orange Countys gator i Pradaskor, men hon får inget direkt utrymme och jag kan fortfarande inte avgöra om hon är en bra skådespelerska eller inte.

  För att sammanfatta så är det en bra film, en häftig actionrulle, men det är inte speciellt mycket djup i den. Men det är upplagt för uppföljare och då kanske de kan fördjupa det hela istället för att satsa stenhårt på effekter. Men det var en bra film som får helt klart godkänt!

Betyg: 3/5

Välkommen till Filmbloggen!

  Eftersom jag är något av en filmnörd tänkte jag att jag skulle utöka mitt bloggande med att göra en blogg enbart för film. Jag kommer framförallt resencera filmer jag ser, vilket är en hel del nu under sommarlovet, men jag kommer säkert också ha lite andra inlägg som har med film att göra. Så sprid ordet allihopa för idag öppnar:

Filmbloggen: Ungefär som Filmkrönikan, fast bättre!

  Jag är för öävrigt väldigt nöjd med min lilla undertext. Anledningen till den är att jag alltid tyckt att Filmkrönikan är ett ganska lamt försök till filmprogram och jag känner att det skulle kunna göras tusen gånger bättre. Men det var en parantes, så nu ska vi inte haka upp oss på det. Utan återigen, välkomna till filmens värld!

RSS 2.0