Grindhouse (2007)





  Grindhouse var vad biografer där men mestadels visade barnförbjudna filmer kallades förr i tiden. Det är ett koncept som försvunnit under åren men här har Robert Rodriguez och Quentin Tarantino bestämt sig för att friska upp det igen genom att göra varsin film i klass med en riktigt Grindhouse-rulle och slå ihop de båda verken till ett stort verk som kallas just Grindhouse. Jag kommer dock resencera filmerna var för sig och jag börjar med Robert Rodriguez bidrag, Planet Terror.



Director: Robert Rodriguez
Cast: Freddy Rodriguez, Rose McGowan, Bruce Willis, Josh Brolin and Mary Shelton
Quote: "Look, you were being an unbelievable dick. I was walking out on you. I was cold, I took your fucking jacket. So, if you're go on one of your psycho, obsessive, controlling rants about a fucking jacket, then fucking take it 'cause I'd rather fucking freeze than fucking hear about it one more time!"

  I Planet Terror läcker ett dödligt virus ut som förvandlar människor till någon slags zombieliknande dödsmaskin. Det blir till uppdrag för de överlevande att stoppa viruset och rädda sig själva. Storyn är faktiskt så enkel. Huvudkaraktärerna är Wray, en skiclig soldat, och Cherry Darling, en strippa som efter en mindre olycka i början av filmen ersätter sitt högra ben med ett machine-gun.

  Om ni har läst sammanfattningen av storyn och citatet här ovanför så säger det en del om filmen. Det är rapp dialog, våldsamma scener och blodiga avrättningar, allt som hör hemma i en riktigt grindhousefilm och man blir inte missnöjd. Man kan tycka att det dras lite långt ibland och till och med blir lite töntigt. Som när man får reda på att Wray är en fruktansvärt skillad soldat och han ställer sig och trixar med två pistoler i en minut trots att en armé med zombies är precis runt hörnet. Man skulle hånskrattat, om man inte visste att de är helt medvetna om hur töntigt det är och att de gör det ändå. För när man vet det, då inser man hur genialisk hela filmen är.



Director: Quentin Tarantino
Cast: Kurt Russell, Rosario Dawson, Zoe Bell, Tracie Thoms and Rose McGowan
Quote: "Yeah, you know what happens to motherfuckers carry knives? They get shot! Look, if I ever become a famous actress, I wont carry a gun. I'll hire me a do-dirt nigga, and he'll carry the gun. And when shit goes down, I'll sit back and laugh, but until that day, it's Wild West motherfucker! "

  Andra filmen heter alltså Death Proof och är signerad Quentin Tarantino. Den handlar om en man som kallar sig Stuntman Mike och han roar sig med att använda sin stuntbil till att köra ihjäl unga kvinnor. Men en dag så ger han sig på några som han skulle ha aktat sig för.

  Dialogen i filmen är fullkomligt briljant och det skriker verkligen Tarantino om det. Ingen har dialoger som är så välgenomtänkta som hans. Det bärs också upp ännu mer av de klockrena skådespelarna som säger dialogen. Kurt Russell som Stuntman Mike är klockren, och likaså Rosario Dawson, Tracie Thoms och Zoe Bell som flickorna som ger igen på stuntmannen. Höjdpunkten på filmen är definitivt den 15 minuter långa biljakten som är något av det coolaste jag har sett på länge!



  För att sammanfatta så är det två riktigt grymma filmer. Ingen smäktande story, inga vildsinta effekter, men jävligt mycket hjärta. Robert Rodriguez visar att han kan göra bättre filmer än de där jävla Spy kidsfilmerna han håller på med, och Quentin Tarantino visar ännu en gång att han är the motherfucking man på att göra klockrena filmer. Grindhouse är en av 2000-talets coolaste filmer och har ni inte sett den, så gör det genast. Men är ni känsliga så bör ni ha en spypåsa nära till hands!

Betyg: 4,5/5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0