Gone Baby Gone (2007)



Director: Ben Affleck
Cast: Casey Affleck, Michelle Monaghan, Morgan Freeman, Amy Ryan and Ed Harris
Based on novel by: Dennis Lehane



  De unga flickan Amanda McCready försvinner mystiskt och hela polisstyrkan sätts in. Men de anhöriga nöjer sig inte utan anlitar de båda privatdetektiverna Patrick Kenzie och Angie Gennaro. Utredningen visar sig vara mer komplicerad än de tror och deras egna liv sätts på spel.

  Gone Baby Gone är baserad på en bok skriven av Dennis Lehane och det är en kriminalfilm. Ett ganska aktuellt ämne också med barn som blir bortrövade och utsatta, det skrivs ju om alltför ofta i tidnigar idag. Filmen är oerhört stark, och då menar jag inte bara historian utan även tankarna som bildas. Vem har egentligen rätt att bestämma vem som ska leva eller dö? Hur långt kan man gå för att göra en människa gott? Spelar det någon roll hur många man sårar på vägen? Det är frågor som inte bara vi får, utan även de i filmen och det är intressant att se hur de hanterar allt olika.

  Skådespelarna gör fina insatser allihopa. Casey Affleck (Patrick Kenzie) är grym som alltid, likaså Morgan Freeman och Ed Harris i sina polisroller. Michelle Monaghan (Angie Gennaro) är lite blek jämfört med de andra men en helt okej insats. Men den av skådespelarna som imponerar mest är Amy Ryan som gör en mycket trovärdig skildring av Amandas nedknarkade morsa.

  Regin fär denna film står Ben Affleck för, och det skriver jag inte för att avskräcka er, utan jag vill poängtera att det för en gångs skull inte betyder katastrof. Ben Affleck har under sin skådespelarkarriär gjort många filmer, och de flesta är lika intressanta som att sitta med en ICA kasse på huvudet en hel dag, undantagen är filmerna som Kevin Smith har regisserat honom i. Men han visade med filmen Hollywoodland (2006) att han faktiskt kunde klara sig utan Kevin Smith, och här visar han också att han är femenonalt duktig bakom kameran för hela Gone baby Gone är gjord med en oerhörd precision. Fortsätter han så här kanske jag kan sluta spy galla över honom i framtiden?

  Gone Baby Gone är en toppklass film som berör på alla möjliga sätt och den som sitter oebrörd efteråt borde seriöst gå till en doktor och kolla hur ens kropp fungerar med en sten istället för hjärta.

Betyg: 4,5/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0