Paris, Je T'aime (2006)



Director: Ethan Coen, Joel Cohen, Tom Tykwer, Gus Van Sant, Wes Craven, Daniela Thomas mfl.
Cast: Steve Buscemi, Natalie Portman, Emily Mortimer, Elijah Wood, Nick Nolte and Maggie Gyllenhaal
Quote: "All I can say is that I felt, at the same time, joy and sadness. But not too much sadness, because I felt alive. Yes, alive. That was the moment I fell in love with Paris. And I felt Paris fall in love with me. "



  Paris, Je T'aime är en samling korta filmsnuttar, närmare besämt 18 stycken. Alla delar har olika regissörer och olika skådespelare. Det handlar om två mimare som träffar varandra i fängelset, en man som blir biten av en vampyr, en ung fransk kille som träffar på en muslimsk flicka, en turist som blir misshandlad i tunnelbanan och massor med fler saker. Men framförallt så handlar det om kärlek, kärlek på alla sätt och vis. Lycklig kärlek, olycklig kärlek, kärlek till sitt barn, kärlek till sina föräldrar elelr kärlek till vad som helst.

  Det är ett mycket intressant upplägg med att ha massa korta snuttar som egentligen inte har något att göra med varandra förutom att allt utspelar sig i Paris. Det känns hackigt i det första två för att man inte riktigt kommer in i storyn, men sedan vänjer man sig vid det och lär sig att uppskatta alla historier var för sig. Eftersom de har så kort tid på sig att visa upp sig gör de allt till max och varje historia lämnar något intryck på mig. Den som berör mest är när en synskadad man blir kär i en vacker amerikansk skådespelerska, som för övrigt spelas av den bedårande vackra Natalie Portman.

  Man kan känna av alla regissörers personliga touch för ingen av historierna är direkt lika varandra, vilket gör det till en väldigt mångsidig film som skulle kunna passa vem som helst. Två stycken uppföljare är planerade:
New York, I Love You (2009)
Shanghai, I Love You (2010)
som helt enkelt kommer följa samma koncept, bara att det utspelar sig i andra städer. Blir det lika bra som denna ser jag fram emot dem med glädje!

Betyg: 4,5/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0