Across The Universe (2007)



Director: Julie Taymor
Cast: Evan Rachel Wood, Jim Sturgess, Joe Anderson, Dana Fuchs, Martin Luther, T. V. Carpio
Quote: "Music's the only thing that makes sense anymore, man. Play it loud enough, it keeps the demons away"



  Jag har nu äntligen sett Across The Universe, den färgsprakande filmen som är baserad på Beatles musik. Det var mycket blandade åsikter när den kom ut. En del älskade den, medan en del inte alls gjorde det. Många klagade på att musiken skapade handlingen istället för att handlingen ramades in av musik, och så är det. Men jag förstår inte varför det är ett problem? De tar fantastisk musik och skapar en handling som passar till den musiken. Det är till och med en ganska bra handling. Okej, inte direkt top of the line-story, men ändå en helt okej story som blir ännu bättre med musiken inblandad.

  Filmen handlar i alla fall om Jude, en ung engelsman, som drar över till USA för att leta rätt på sin far. Där stöter han på Max och hans syster Lucy och de blir goda vänner. Men det är under Vietnamkrigstiden och Max blir inkallad och Lucy blir inblandad i protesterna mot kriget och en hel del problem uppstår i och med det. Mer vill jag inte avslöja!

  Filmen är som sagt byggd på musiken, och det är framförallt den som lytfer filmen. Utan den hade det varit en ganska tråkig film skulle jag tro. Men just i denna film gör musiken så enormt mycket så den växer lika enormt mycket. Det finns ju mycket musik som är bra, men om man ska prata rent musikaliskt så finns det inte mycket som slår Beatles, och här har de tagit allt bra och gjort om det till något nytt, men fortfarande inte förstört orginalet på något sätt.

  Det är helt enkelt en film som sprudlar av färg, glädje, sång, musik, tårar, skratt och allt möjligt. En film som etsar sig fast i huvudet. En film som man inte glömmer. En film som ska ses! Så gör det!

Betyg: 4/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0