No Country For Old Men (2007)



Director: Joel Coen and Ethan Coen
Cast: Javier Bardem, Tommy Lee Jones, Josh Brolin, Woody Harrelson, Kelly Macdonald
Academy Awards: 8 nominations and 4 wins



  På begäran av Eleonor ska jag nu försöka mig på en recension av den mycket omtalade Oscarsvinnaren från förra året, No Country For Old Men.

  No Country For Old Men är en gastkramande film av de två bröderna Joel och Ethan Coen. Ända sedan deras enorma framgångar i början av 90-talet med filmerna Fargo och The Big Lebowski har alla väntat på att en film i samma klass ska dyka upp. Men efter några bra försök, alldeles för många mediokra förslag började folk tro att de hade tappat gnistan, eller att det kanske bara var två lyckoskott de fick. Men sedan kom då denna film som det har varit vilt spridda meningar om.

  Filmen handlar om en jägare som gör en upptäckt som kommer att förändra livet för honom. Han hittar en hög med lik, knark och en väska med 2 miljoner dollar och gör vad många skulle göra, han tar väskan. Men vad han inte vet är att pengarna tillhör en av de mest kallblodiga mördare som någonsin har vistats på vita duken. En psykopat vid namn Anton Chigurh. Filmen handlar sedan om deras jakt om pengarna, och polisens jakt efter de båda.

  Jag är väldigt kluven när det gäller denna film. Å ena sidan tycker jag att det är en enormt bra film som har mycket av det man söker efter. Det är spänning, magnifika skådespelarinsatser, vackra miljöer, stämningsfull musik och välarbetat regissörsarbete. Men å andra sidan är det inget att hurra för om man jämför den med Fargo och The Big Lebowski. Bröderna Coen kan helt enkelt bättre än så här och det gör att man trots alla bra ingredienser inte blir riktigt tillfredsställd med filmen.

  Men om man bortser från Bröderna Coens tidigare filmer så är det helt klart en bra film som man borde se. Den vann inte 4 Oscars av en slump om man säger så. Men jag vill återigen poängtera att de kan bättre än så här, och det är dags att de bevisar det för oss igen!

Betyg: 4/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0