A Question of Moral

Året är 1933. Du befinner dig i Berlin, Tyskland. På något sätt så finner du dig en situation där du utan problem kan sno Adolf Hitlers plånbok. Det här brottet kommer inte att påverka Hitlers väg till makten, Andra världskriget eller Förintelsen. Det finns egentligen inget viktigt i plånboken, den enda följden som kommer är att Adolf Hitler förlorar lite pengar och du har fullkomligt förstört hans kväll. Du behöver inte pengarna. Chansen att du ska bli fångad när du gör det här brottet är mindre än 2 procent.
Är du etiskt tvungen att sno Hitlers plånbok?

Brain Pill

Tänk dig att du blir erbjuden ett piller. Om du sväljer det här pillret så kommer du att bli 10% mer intelligent än vad du är just nu. Du kommer förstå saker bättre, och tänka snabbare i kritiska situationer. Men alla andra kommer att uppleva dig som 20% mindre intelligent om du tar det här pillret. Med andra ord så kommer du direkt att bli smartare, men resten av världen kommer att uppleva dig som dummare och det finns inget sätt du kan ändra på det här.
Skulle du ta det här pillret?

Amnesia is a strange thing

När du är 30 år så får du en kraftig smäll i skallen. Följden av smällen blir en väldigt sällsynt form av "delvis minnesförlust". Du mår bra på alla andra sätt, men du har förlorat 5 år helt och hållet från ditt minne. Du har inget minne alls av vad som hände mellan åren du var 23 och 28. Den perioden av ditt liv är helt borta och du har inget som helst minne av något som hände under den här 5 åriga perioden.
Du får berättat för dig av familj och vänner att när du var 25 så ska du uppenbarligen ha blivit väldigt god vän med någon du träffade på gatan. Du äger flera kort på dig och den här människan, och alla du känner intygar att den här individen var din bästa vän i över 2 år. Ni var, sägs det, omöjliga att hålla isär. Faktiskt, så hittar du till och med flera gamla brev och email från den här personen som vagt indikerar att ni även hade en kort romantisk relation. Men någonting hände mellan dig och den här personen när du var 27 år, och vänskapen fick ett abrupt slut. Uppenbarligen så har du aldrig berättat för någon vad det var som hände utan allt var ett stort mysterium för alla. Den här vännen flyttade kort efter olyckan, och försvann helt och hållet från ditt liv. Men du har förstås inget som helst minne om något av det här. Så vitt som du vet, så existerar inte den här personen. Det finns starka bevis på att du älskade den här personen djupt, men när du tittar på ett kort på människan så ser du bara en främling.
Sex veckor efter din olycka blir du informerad att den här personen helt oväntat har dött.
Hur ledsen blir du?

The Rules for Being Human

1. Du kommer få en kropp.
Du kan gilla den eller hata den, men den kommer att vara din under hela den tiden du finns på denna jord.

2. Du kommer lära dig saker.
Du har hamnat i en skola som alltid går på fulltid, den kallas livet. Varje dag i den här skolan kommer du få möjligheten att lära dig något. Du kan antingen gilla lektionerna eller tycka att dom är irrelevanta och korkade.

3. Det finns inga misslyckande, bara olika sätt att lära sig
Att växa gör du både genom att lyckas och misslyckas. Experimentera. De "misslyckade" experimenten är en lika stor del av processen som de experiment som faktiskt "lyckas".

4. En lektion repeteras tills du har lärt dig.
En chans att lära sig presenteras i olika former tills du har lärt dig. Sen när du har lärt dig, då kan du gå vidare till nästa lektion.

5. Lärdomsperioden slutar aldrig.
Det finns ingen del av livet som inte innehåller saker att lära sig. Om du lever, då har du fortfarande saker att lära dig.

6. "Där" är inte bättre än "här".
När ditt "där" har blivit "här", då kommer du bara hitta ett nytt "där" som återigen verkar vara mycket bättre än ditt nuvarande "här".

7. Alla andra är speglar av dig.
Du kan inte älska eller hata något hos en annan person om det inte reflekterar något du älskar eller hatar med dig själv.

8. Vad du gör med ditt liv är upp till dig.
Du har alla verktyg och resurser som du behöver. Vad du gör med dem är upp till dig. Valet är ditt.

9. Svaren finns inom dig.
Svaren på livets stora frågor finns inom dig. All du behöver göra är att titta, lyssna och tro.

10. Du kommer glömma allt som du nyss har läst.


//Chérie Carter-Scott

Love Will Set You Free

I light my last cigarette for the very first time,
when summer is just around the corner.
Everyone is smiling and happiness seems to be all around us.
We haven’t got a single problem in this world,
Oh, how simple if everyday could be like that.

I light my last cigarette for the twenty-third time,
when autumn is here and the leaves are falling.
We go back to our old routines and old patterns,
and no one reflects over the fact that we are not moving forward.
We fool ourselves that we can live like this forever.

I light my last cigarette for the thirty-second time,
and the snow is falling heavy as I walk outside.
Where did we take a wrong turn?
And how did we become as cold as the sparkling snow?
Could we have prevented this, or was it doomed from the start?

I light my last cigarette, for the last time
when flowers are starting to bloom outside.
A song comes on that reminds me of how things used to be.
When things were simple, when all we needed was each other,
when the loneliness didn’t try to eat me up from inside.

I put out my last cigarette, and hope for a better tomorrow.
Hope for the day when our love shines anew.
It’s never easy, every day is a struggle,
but in the end it’s worth every battle, every fight.
Because in the end, the love you have for each other will set you free.


A Real Nutcracker

Tänk på någon som är en vän till dig (välj inte din bästa vän, men se till att personen i fråga är något mer än bara en bekant). Den här vännen kommer att bli attackerad av en grizzlybjörn.
Personen kommer att överleva den här attacken, det är garanterat. Det är 100% klart att din vän kommer att överleva. Men, graden av hur skadad han blir är okänd. Han kanske bara får några ytliga skrapsår, men han skulle också kunna förlora en kroppsdel (eller flera). Han kanske är helt återställd inom 24 timmar med en fantastisk historia att berätta, eller så kanske han får spendera resten av sitt liv i en rullstol.
På något sätt så har du möjligheten att stoppa den här atacken från att hända. På något magiskt sätt så kan du rädda din vän från den här björnen. Men hans (eller hennes) räddning kommer till en väldigt underlig kostnad. Om du väljer att stoppa den här björnen, då kommer det alltid att regna. För resten av ditt liv, vart än du går, så kommer det att regna. Ibland kommer det bara att dugga lite och ibland kommer det spöregna, men det kommer aldrig sluta regna. Men det kommer inte regna över hela jorden, inte heller kommer den hydrologiska cykeln bli störd av det här. De här regnstormarna kommer att bli isolerade, och de kommer endast att fokusera på just det stället där du är. Du kommer aldrig se solen igen under hela ditt liv.
Stoppar du björnen och accepterar en livstid i regn?

//Chuck Klosterman

Döm inte någon efter utseende, alla förtjänar att älskas

Ägaren till en djuraffär spikade upp en skylt utanför entrén där det stod: "Hundvalpar till salu." Skyltar som den har en tendens att locka till sig små barn, och inom kort kom det fram en liten pojke och läste på skylten. "Hur mycket säljer du hundvalparna för?" frågade han.
Ägaren svarade, "För allt från $30 till $50."
Den lilla pojken letade runt i sina fickor och fick upp lite pengar. "Jag har $2.57," sa han. "Skulle jag kunna få titta på dem?"
Ägaren log och visslade och ut ur kenneln kom Lady, tätt följd av fem små hårbollar. En av valparna halkade efter rejält. Direkt visade pojken intresse för just den sega och halta valpen och sa, "Vad är det för fel på den där hunden?"
Ägaren förklarade att veterinären hade undersökt valpen och upptäckt att den hade ett skadat hölftben. Den skulle alltid halta. Den skulle alltid vara handikappad. Den lilla pojken blev exalterad. "Det är den lilla valpen som jag vill köpa!"
Ägaren sa, "Nej, du vill inte köpa den där hunden. Om du verkligen vill ha honom, så ger jag den till dig."
Den lilla pojken blev nu lite upprörd. Han tittade rakt in i ägarens ögon, pekade på honom, och sa, "Jag vill inte att du ska ge den till mig. Den lilla hunden är värd precis lika mycket som alla andra hundar och jag tänker betala fullt pris. Jag ger dig $2.37 nu, men sen kommer jag att och betala 50 cent varje månad till jag har betalt klart!"
Ägaren kontrade genom att säga, "Vill du verkligen köpa den här lilla hunden. Han kommer aldrig kunna springa, hoppa och leka med dig som de andra valparna."
Då böjde sig pojken ner och drog upp sitt byxben för att visa ett svårt skadat, förlamat vänsterben stött av en stor metallställning. Han tittade upp på butiksägaren och svarade lugnt, "Jag kan inte springa så bra jag heller, och den här lilla valpen kommer behöva någon som förstår hur det känns."

Dan Clark (Utdrag ur Chicken Soup fpr the Soul)

Även den minsta handling kan förändra någons liv

Mark var på väg hem från skolan en dag när han såg att en pojke framför honom hade snubblat och tappat alla böcker han bar på, även två tröjor, ett baseballtträ, en handske och en liten bandspelare. Mark gick ner på knä bredvid pojken och hjälpte honom att plocka upp sina saker. Eftersom de skulle åt samma håll så hjälpte han honom sedan att bära lite av lasset. Medan de gick fick Mark reda på att pojken hette Bill, att han älskade tv-spel, baseball och historia, att han hade väldigt svårt med alla andra ämnen och att han nyss hade gjort slut med sin flickvän.
De kom fram till Bills hus först, och Mark blev inbjuden på en cola och för att titta på TV. Eftermiddagen passerade i glädjens tecken med lite skratt och lite småsnack, och sen gick Mark hem. De fortsatte att ses i skolan, åt lunch tillsammans några gånger, och sen slutade de junior high school tillsammans. De hamnade på samma high school där de hade kontakt med varandra lite då och då under åren. Till slut var det dags för deras sista år, och tre veckor innan examen frågade Bill Mark om de kunde prata lite.
Bill påminde honom om den där dagen när de träffades för första gången. "Undrade du någonsin varför jag skulle bära hem så mycket grejer den där dagen?" frågade Bill. "Du förstår, jag rensade mitt skåp den där dagen för att jag inte skulle lämna kvar massa skit efter mig. Jag hade samlat på mig en hög av tabletter av mamma och var på väg hem för att ta självmord. Men efter att vi hade suttit tillsammans en stund och pratat och skrattat, då förstod jag att om jag hade tagit livet av mig, då hade jag missat den stunden och så många fler stunder som följde efter. Så du förstår Mark, när du plockade upp mina böcker den där dagen så gjorde du mer än bara det. Du räddade mitt liv."

John W. Schlatter (Utdrag ur Chicken Soup for the Soul)

RSS 2.0