Försent För Edelweiss

Som alltid är jag som ett barn på julafton när jag har en Håkan skiva framför mig. En ny Håkan var att vänta när nu Jocke Åhlund var inblandad. Det märks tydligt och det är fint att höra. Det känns som om han förnyar sig jämt och ständigt, men ändå håller kvar Håkan känslan. Det är det som är det magiska med honom. Texterna är ta mig fan som skänkta från himlen. Många skulle nog sälja sin själ för att kunna skriva texter som han. Men knepet är nog att lägga ner hela själen i texten istället. Det är sånger för alla humör, det är poesi som är som balsam i öronen, det är så vackert så jag vill gråta. Håkan Hellström är störst, och han kan ha gjort årets svenska skiva. Det kommer bli en fin vår!

image40


Tro och tvivel
Redan på första spårets första toner och rader hör man att Håkan är tillbaka, ingen annan gör musik som han. En av Håkans bästa låtar någonsin.

För en lång lång tid
Den första singeln som jag redan var rejält inlyssnad på, men den är fortfarande lika fin. Den kändes inte som den vanliga Håkan klassen som vi är vana vid första lyssningen, men när den har fått mogna lite så känns det som om det kan bli en väldigt Håkanfylld popvår.

Zigenarliv Dreamin'
Det här känns som ett snedsteg. Det är inte alls i klass med de andra låtarna utan är en låt som jag lätt skulle ha kunnat hoppa över. Det känns som en B-sida helt enkelt.

Kärlek är ett brev skickat tusen gånger
Det känns väldigt äkta. Det är kärlek, det är avskalat, det är kör, det är shreddig gitarr. Det helt enkelt förbannat vackert och jag blir lite rörd.

Jag vet inte vem jag är men jag vet att jag är din
Som i många spår känner man inspiration av E Street Band. Inget att klaga över då E Street Band är förjävla bra, och det är det här också. Titta på titeln och lyssna på texten som är tillägnad hans käresta. Skär det inte ända in i hjärtat?

Försent för Edelweiss
Vispop när den är som bäst. Det är låtar som den här som placerar Håkan bredvid giganten Evert Taube.

Kär i en ängel
Inga bekymmer i sikte. Soulig glad musik för den som inte har några bekymmer.

Sång i buss på villovägar 2007
En typisk Håkan text som är svår att ta till sig först men som man säkert aldrig kommer kunna få ur huvudet när den har gjort sin magi. Avskalat och fint, med lite halvtaskiga visslingar som gör det hela ännu charmigare. En klar favorit

Dom fyra årstiderna
Som många har sagt förut påminner det om Florence Valentins Pokerkväll i Vårby Gård, fast ännu bättre än vad den är. Ett härligt driv och härlig stämmor till Håkans sång. En riktig sommardänga

Långa vägar
Väldigt drivande låt och den kan helt klart bli en av guldkornen på scenen i sommar.

Flyg du lilla fjäril
Håkan sa om den här låten: "Här är jag den där trubaduren som Magnus Uggla sjunger om. Runt lägerelden" Jag småler lite för mig själv för jag kan verkligen se det framför mig. Håkan sitter vid lägerelden och sjunger medan alla andra sitter stumma och tittar på, och snyftar. Vackert

Inte skyldig nån nåt
En underbar boogiefylld avslutning som man blir glad av att höra. Jocke Åhlunds inblandning är väldigt tydlig.

Bohemian Rhapsody

Såg nyss ett fantastiskt roligt klipp på youtube. Komikern Rick Miller sjunger Bohemian Rhapsody med 25 stycken välkända röster som till exempel: Bob Dylan, Steven Tyler, Meatloaf, Andrea Bocelli och Barney the dinosaur. Helt stört roligt var det och han var grym på att imitera.

Music makes the world go round

Jag har under långhelgen varit hemma i Skänninge vilket ofta leder till att jag inte har mycket att göra. Jag har därför tagit mig tid att fixa massa album som jag inte tidigare har orkat med. Det har i sin tur lett till att jag har hittat en hel del nya guldkorn.

Kelley Polar - I Need To Hold On While The Sky Is Falling

Favoritskivan under helgen! Jag vet inte hur jag ska beskriva det riktigt. Tänk dig att Death Cab For Cutie går in i studion efter att ha spelat för mycket tv-spel. Kanske svårt att föreställa sig, men det låter så... Ungefär... Det är lite singer-songwriter, lite elektroniskt, lite disco, lite pop. Ja lite allt möjligt helt enkelt, men i slutändan blir det en helt klockren platta!

Ane Brun - Changing of the Seasons

En lugn och oerhört fin skiva där man tydligt märker att Ani DiFranco har varit en stor förebild för Ane Brun.

Band of Horses - Everything All The Time

Hade endast hört The Funeral från skivan innan men resten av skivan håller hög klass likaså. Amerikansk indie rock när den är som bäst och jag är sugen på uppföljaren som kom i vintras.

Belle & Sebastian - The Life Pursuit

Vet inte varför jag inte kollat upp det här tidigare. Allt jag har hört har ju varit bra, och den här skivan gjorde mig inte heller missnöjd. Det härlig glad popmusik som är lite funkinspirerad. De har kallats Skottlands bästa band med goda orsaker.

Bright Eyes - I'm Wide Awake, It's Morning

Jag har alltid älskat Bright Eyes. Deras folkliga musik och fina texter har alltid tilltalat mig väldigt mycket. Till råga på det är en av mina absoluta favoritlåtar med på skivan, Lua.

Cat Power - Jukebox

Jag fick upp ögonen för Cat Power för några år sedan när jag hörde en cover hon gjorde på Wonderwall. Den var mycket annorlunda och det är allt hon gör. Hon gör mest covers men hon gör dom helt annorlunda. Hon kan ändra melodi och tolkning helt, så det låter som en helt ny låt. Man kan gilla det, eller hata det. Jag personligen gillar det. På hennes nys skiva gör hon en intressant tolkning av New York, New York.

My Weekly Crimes

Kanon: Det är helt sjukt skönt med påsklov, jag behövde verkligen det

Kalkon: Doktorn lyckades undersöka mig och berätta precis ingenting som jag inte redan visste

Prestation: Solistkonserten på Crescendo var klockren och jag älskar verkligen min klass

Stolpskott: Jag som har lyckats binda upp mig såpass att typ 50% av alla mina trumlektioner jag ska undervisa har gått bort. Detta leder till att det inte ser ut som om jag kan ta ledigt 24 april när musikgymnasiet ska till operan. Så medan alla andra är i Stockholm kommer jag jobba :(

Seger: Det var underbart att se Peter och Anna sopa mattan med Carola och Andreas i Så Ska Det Låta i fredags

Otippade: Att jag som talat illa om balen så länge trots allt föll för grupptrycket och anmälde mig till tillställningen. Jag tror nog det kan bli rätt roligt faktiskt

Orkesterstycke: Vad ska man säga? MAD är sveriges genom tiderna roligaste tidning!
image32

Roligaste: Slay Radio och deras Mastering Swedish lektioner

Maria Carey: Valentina Hasan för hennes tolkning av Without You


Låt: Jag kunde inte bestämma mig mellan dessa två. Den första är från melodifestivalen och jag föll skapligt för den. Den är väldigt fin helt enkelt.

Maia Hirasawa - The Worrying Kind

Den andra har jag älskat enda sedan jag hörde den i Peter Johansson dokumentären i julas. Den är från musikalen Gerda och jag har kämpat hela dagen för att få noter och efter många om och men så kom noterna till mig från en tjej som fått dom av Bo Wastesson. Skulle vara kul att sjunga den innan jag slutar, så det ska jag kämpa för.

Peter Johansson feat. Matilda Hansson - Rörs jag av kärleken igen

Film: No Country For Old Men. Såg äntligen på Oscarsvinnaren nyss och jag kan konstatera att den var mycket värd priset. En helt sanslöst bra film. Obehaglig men vacker på samma gång.

Citat: "Du luktar killsnopp!" Martin Perks dotter luktar på Emma Stångbergs kjol

Bästa kille: Peter Johansson i Så Ska Det Låta var fint att se helt enkelt. Han är en klippa den där Peter

Bästa tjej: Anna Sahlin i Så Ska Det Låta. Vad ska man säga, jag blev imponerad. Hon drog av I Will Survive och Think och hon gjorde det med en oerhörd övertygelse. Kul att se!

Så Som I Himmelen

image31

Av en ren slump slog jag på SVT förut och halkade rakt in i den här filmen. Kay Polacks mästerverk som nog är den bästa svenska filmen jag någonsin har sett.
Det är en film fylld med människor som alla har olika öden. En utbränd dirigent på jakt efter ett inre lugn och äkta musik, en ung vilsen kvinna som söker efter kärleken, en skrämd hemmafru som misshandlas av sin man, en principfast präst som inte kan hantera förändring, en prästfru som är trött på alla regler och vill leva fritt och en pratglad byfåne som inte förstår hur mycket ord kan såra en människa.
Man får följa dessa människor, och flera andra, och se hur de hanterar sina situationer och hur de utvecklas. Vi får se hur de alla förändras av att dirigenten Daniel kommer till deras by. Han berör alla på något sätt och ingen blir sig lik.
Det är en film som sprudlar med känslor. Man blir alldeles varm i kroppen, man ryser av välbehag, man gråter av misär, man skrattar så man faller ur soffan, man ler av hur gulliga de är och efteråt är man stum av alla intryck filmen har gett. Slutet är bland det vackraste jag sett. Det är sällan en film berör så mycket som den här gör. Det har aldrig hänt förut, och det kanske aldrig händer igen att en svensk film berör mig så mycket.
Det är en stark skådespelarskara vi får se med Michael Nyqvist, Lennart Jähkel, Frida Hallgren och Per Moberg. Helen Sjöholm gör också en mycket övertygande debut. Men en av de mest övertygande är faktiskt André Sjöberg i rollen som den något efterblivna Tore.
Det är är svensk filmhistoria och det kommer aldrig komma en svensk film i dess like. Ni som inte har sett den måste se den genast. Jag lovar er, ni kommer inte vara densamma efter att den är slut.

- När man gillar någon, hur vet man att man älskar den?
- Man blir glad när man ser honom
- Mer?
- Man tänker på honom
- Ja, och mer?
- Man blir lycklig när man är med honom
- När man är kär så är man lycklig när man är med henne... Lena, jag älskar dig


Mastering Swedish

Om ni inte har kollat in Mastering Swedish än borde ni göra det genast. Det är ett program från radiostationen Slay Radio där engelsmannen Boz får kurser i svenska eftersom han ska flytta dit. Det är helt fruktansvärt roligt.

image30

Här kommer lite smakprov:

Lektion 1 (Samma ord med flera betydelser)
Ät inte filen med filen, använd skeden (Don't use a file for the sour milk, use the spoon)

Lektion 2 (Särskrivning)
Sätt på en skygg lapp (Fuck a shy lapplander)
Sätt på en skygglapp (Put a blinker on)

Lektion 3 (Sch-ljud)
Sjutton generade sjätteklassare sjunger tjeckiska skitsånger (Seventeen embarrased sixthgraders sing czech crapsongs)

Lektion 4 (Svåra konsonantljud)
Gammal gubbe ger granngumman massagestav (Old man gives the neighborwoman a dildo)

Lektion 5 (Svåra meningar)
Ball balbil för far for förbi fyr och får för fort (Cool ballcar for father went by a lighthouse and sheep too fast)

Jag lovar er, jag har inte skrattat så mycket på år och dar. Det var helt fruktansvärt roligt!
Programmen hittar ni på Slay Radio
Kolla upp det snarast, ni kommer inte att ångra er!

Why go out drinking, when you can read a good book?

Mida goda vän Sarah hade gjort ett test om hur mycket boknörd man var. Det var lite intressant tyckte jag, så jag gjorde en liten undersökning.


Jag är på god väg i alla fall, men har uppenbarligen en bit kvar till att bli riktigt boknörd!

With Tires Eyes, Tires Minds, Tired Souls, We Slept

Jag känner mig lite slut. Slut i hela kroppen och sinnet. Jag vet inte vad det är med mig riktigt. Det är mycket på gång nu och jag vet inte riktigt vad man ska ta tag i.

- Musikalen
- Monologer
- Sökningslåtar
- Göra en ekonomisk plan så mina pengar räcker
- Göra upp resplanerna inför sökningarna
- Skriva färdigt mitt arr.
- Fixa det där jävla körkortet som jag hatar över allt annat

Det är jävligt mycket på en gång nu helt enkelt och det känns jobbigt. Jag har inte delat upp det på ett bra sätt utan allt kommer på en gång nu och mina axlar börjar bli för tunga för att bära, så jag faller snart. Men nu är det ju påsklov och jag sitter hemma i Skänninge, staden som alltid sover, så förhoppningsvis kanske jag kan hitta lite ro under helgen och komma underfund med vad jag ska göra med mitt liv.

Jag har börjat få sjukaste ångesten inför sökningarna nu och jag vet inte vad jag ska ta mig till riktigt. Jag har alltid försökt visa upp ett självsäkert ansikte och jag tror inte bara att jag har lurat alla andra, jag har nog lurat mig själv också. Men nu står jag här med byxorna neddragna och vet inte om jag håller måttet riktigt, det är ingen kul känsla. Det känns inte alls bra just nu helt enkelt för jag tror inte på att jag kommer klara det. Jag måste ändra inställning på något sätt... Jag jobbar på det! Återigen hoppas jag att en lugn helg kan ge mig lite nya perspektiv och ge mig lite ny kraft så jag kan kämpa på den sista biten. Det är ju inte långt kvar till mål nu, jag måste bara se till att inte snubbla på mållinjen.

När jag ändå kommer in på det så är det faktiskt inte så fruktansvärt långt kvar till studenten nu. Blandade känslor inför det. Jag kanske ska försöka skriva ihop ett litet blogginlägg om mina år i Norrköping, och framförallt det sista kanske. Men det kommer lite senare isåfall...

Tills nästa gång, hade fint och försök att inte stressa ihjäl er så jag ska göra detsamma!

Into The Wild

image29
Based on a true story!

Christopher McCandless är en grabb som ser ut att ha det mesta. Han har A rakt igenom på betygspappret, han har 24.000$ på sitt bankkonto för college och som belöning vill hans föräldrar köpa en sprillans ny bil åt honom. Men Christopher ser det på ett annat sätt. Han har betyg som han inte behöver, han har pengar han inte behöver och han håller på att få en bil han inte behöver. Han är trött på det livet och han bestämmer sig för att lämna det bakom sig och ge sig ut på en resa.
Det är så den här filmen inleds. Christopher lämnar hela sitt liv och hela sin identitet bakom sig. Han skänker fondpengarna till välgörenhet, bränner fickpengarna och byter namn till Alex Supertramp. Filmen handlar om hans resa igenom USA som pågår under tre år. Den handlar om människorna han möter och hjälper, den handlar om hans personliga utveckling men framförallt handlar den om en saga så ofattbar att man inte kan förstå att den är sann.
Emile Hirsch gör att magnifikt jobb i huvudrollen och han glänser rakt igenom hela filmen. Det här ser väldigt lovande ut för hans karriär. Det finns också gott om biroller som skiner starkt. Regissören är den välkända Sean Penn som här ännu en gång visar att ha inte bara är grym som skådespelare utan även som regissör. Allt känns helt igenomtänkt. Miljöerna är bland det vackraste man kan se och de fångar allt fantastiskt bra och det känns nästan som man var där ibland.
Filmen var oerhört stark och när den var slut satt jag bara tyst och såg eftertexterna rulla framför mig. Det var mycket att smälta. Christopher McCandless var kanske en av de största människorna jag har hört talas om, och han var bara drygt 25 år. En storslagen man som efter den här filmen kanske får den uppmärksamhet han förtjänar!

Betyg: 5/5

This week I've mostly been stealing cars and playing with fire

Kanon: Efter många om och men äntligen har lyckats välja vilka sökningslåtar och vilken monolog jag ska ha. Det känns väldigt skönt att vara klar med det.

Kalkon: Att allt i hela världen kostar pengar

Prestation: Att jag gjorde en bra arbetsintervju på Östenssons trots att jag skickade in ansökan en halv månad försent. Återstår att se om jag lyckades landa jobbet

Stolpskott: Efter 1 och en halv timmes jobb med mitt arr. på Kom Igen Lena skulle Pontus skoja lite med mig. Hans skoj ledde till att hela Finale hängde sig och allt arbete gick förlorat. Inte jätteroligt!

Kulturella: Jag har bestämt mig för att läsa hela Utvandrarserien av Vilhelm Moberg

Jesus: Jag för att jag förlät Pontus!

Vem bryr sig egentligen: Melodifestivalen. Allvarligt? En tävling mellan:
- En gammal schlagerdrottning med ansikte som en missbildad Barbiedocka
- En gammal dansbandsgubbe som har ålderskris
- En tonårsflicka som nyss förstått att tomten inte finns på riktigt
- En gammal Idoldeltagare som inte lyckades som popstjärna
- Två flintskalliga tvillingar
- Tjejen som får mer utmanande kläder varje år, inte mig emot dock
- En skäggig man som hade sina glansdagar när han inte höll på med musik
- Skaparen bakom 'Dunka mig gul och blå'
- En kvinna som har fryst med ett leende på läpparna av någon konstig anledning. Hon förlorar ju jämt.
- Alexander Bard
*suck*

Låt: John Cage - 4'33 (Ett sant geni!)

Kändis: Christopher McCandless (aka Alex Supertramp) från den magnifika filmen Into The Wild. Han är långt ifrån så känd som han borde vara.

Film: Into The Wild (Det kommer en mer utförlig rescension av filmen senare)

Citat: "Vad fan ska vi prata för? Vi pratar ju jämt!" Efter att jag, John och David stått i 10 minuter mitt på Drottninggatan utan att säga ett ord till varandra konstaterar David att vi kanske bara ska gå. Det var lite spänt...

Bästa kille: Det kan inte sägas för många gånger. Björn Gustafsson är för tillfället Sveriges roligaste man!


Bästa tjej: Nabila Abdul Fattah för hennes klockrena kolumn i Metro. Det är nog den bästa jag någonsin läst. Tycker ni om sarkasm kommer ni att älska denna:
http://www.metro.se/se/article/2008/03/12/19/1713-57/index.xml


I Admit Defeat

Jag hade tråkigt igår och jag fick för mig att jag skulle starta ett blogg krig mot Sofie. Jag gjorde en klockren början och kände att jag var på god väg. Sedan kom hennes kontring... (http://vinyl.webblogg.se)
Jag har tänkt länge på vad jag ska göra för att ge igen. Men jag står här mållös. Jag är inte den som inte kan erkänna när han har förlorat. Så här står jag.

Jaques Dupont erkänner att han har mött sin överman, eller rättare sagt överkvinna.

And the winner is Sofie!
image28


Lies Your Daughters Tell You

Om Sofie mamma mot förmodan skulle kolla in på min blogg vill jag hälsa till henne att denna bild är allt annat än arrangerad:
image27

Det var exakt så här det såg ut!
Sedan vill jag gärna lägga in en personlig hälsning till dig Lena. Att om du vill prata om din dotters klara ölmissbruk står min dörr alltid öppen för dig! ;)

The Morning After

Det har varit en fin helg måste jag säga. Releasefest på Palace i fredags med IFK-kören som vi kallar oss. Peking Fanz var där och röjde riktigt rejält och det var en trevlig tillställning. Jag, David och Tobbe drog sen vidare till ettornas klassfest för att kolla läget lite och det var rätt trevligt där med måste jag säga.
Sedan igår på lördagen var det konsertdags i Söderköping och vi började repa vid 12. det utbröt lite panik hos oss alla när väldigt mycket kändes orepat och lite halvbra. Men alla skärpte sig till konserten och den blev riktigt bra!
På kvällen var det dags för utgång men först lite förfest hemma hos Elin. Det blev vin och det blev öl. Sen drog vi till Hugo. Där blev det vin, det blev öl, det blev dans och det blev en riktigt trevlig kväll! Sarah, jag och Sofie var stekarna som hängde medan några andra mindre stekiga drog tidigt.
Kvällen slutade med en efterfest hemma hos mig som innefattade tre stekiga själar som somnade i min säng för att sedan bege sig hemåt kl 10 på morgonen. Konsekvensen av detta är att jag idag har varit seg, trött och lite bakis. Jag ville försöka sammanfatta hur jag har mått idag med ord. Men som man säger, en bild säger mer än tusen ord:
image26

Another Week In Paradise, If Paradise Sucks

Kanon: Kareokekväll på Svea i onsdags var en glad överraskning. Kvällen blev riktigt kul faktiskt! Likaså utgången i lördags som var den trevligaste på länge! Tack för det!

Kalkon: Att jag missade födelsedagsfesten i Linköping i fredags. Hade varit jättekul att ha varit där.

Prestation: Våran konsert i lördags som efter mycket ångest och hysteri faktiskt blev riktigt bra!

Röjigaste: Releasefesten på Palace med Peking Fanz. Det var en riktigt höjdare!

Slappaste: Att sitta hemma hos David Häggå och dricka bärs med David Svärd.

Händigaste: Snickrare Pettersson som snickrade ihop soffan i elevrummet!

Låt: Håkan Hellström - För En Lång Lång Tid (Ingen förklaring behövs, mer än att våran popgud är tillbaka!)


Kändis: Malin Åkerman, vårat svenska stjärnskott i Hollywood, som medverkar i den kommande superhjältefilmen Watchmen. Den ser ruggigt cool ut och Malin Åkerman börjar verkligen bygga upp ett namn i branschen nu.

Tv-serie: Har börjat titta på Damages nu, har sett de första 3 avsnitten och det verkar vara en riktigt bra serie. Obehaglig är den, men det är också mycket bra drama och en härlig skådespelarskara. Ser fram emot resten av säsongen!

Film: Teenage Mutant Ninja Turtles som jag hittade jättebilligt på Ica. Har inte sett den än, men ser fram emot det

Citat: "Nu är det din tur Petter Niklas!" Sofie pratar utan att tänka sig för

Bästa kille: Stig Jacobsson. Han måste utan tvekan vara världens gulligaste lärare! Finns ingen som honom

Bästa tjej: Sofia Rask som tog körkort i torsdags! Nu kan hon äntligen åka ut och göra vägarna osäkra!

Another Week Of Women, Drugs And Alcohol

Kanon: Es1c Familjekonsert i onsdags var riktigt bra. De hade en bra blanding, den var lagom lång och de har en mängd guldkorn som verkligen sticker ut. En riktigt talangfull klass som blir kul att se mer av i framtiden.


Kalkon: Jag har nu väntat på min Arbislön i över en månad, det börjar bli tröttsamt


Prestation: Eleonor som trots sjukdom gjorde ett enormt arbete och ett av de bästa framträdandena på konserten i onsdags. Starkt jobbat!


Stolpskott: Tobbe som rakade av mustaschen först av alla i våran mustaschkamp


Fynd: Kent boken som jag hittade på bokrean. Riktigt bra läsning


Slappaste: Sami Sirviö och Jocke Berg som började karriären genom att dricka whiskey och lyssna på ett finskt David Bowie coverband i 20 minus i Samis bil.


Låt: Ben Folds - Landed, jag får rysningar av pianointrot. Skitsnyggt. Båda hans skivor 'Rockin' The Suburbs' och 'Songs For Silverman' är riktigt bra och något som ni verkligen borde kolla upp.



Kändis: Håkan Hellström som snart släpper ny skiva, Underbart blir det!


Tv-serie: The OC, jag tittade nyss igenom hela första säsongen och den är verkligen helt outstanding


Film: No Country For Old Men för sin Oscar i kategorin Bästa Film

Citat: "Rocky? Serien menar du? Finns den på film?" Rebecca visar sina magnifika kunskaper inom filmhistoria när jag och Sofie pratar om Rocky filmerna
 

Bästa kille: på Hugo i torsdags träffade vi en helt klockren trollkarl som gjorde massa korttrick för oss. Han avr helt sjukt bra!


Bästa tjej: Rachel Bilson från The OC. Hon är så jävla söt och bitchig att man bara blir kär i henne


RSS 2.0